Waarom je in de badkamer al plasticvrij wilt leven.
De plek waar je jezelf dagelijks in de spiegel aankijkt is de plek om producten zonder plastic te gebruiken. Oftewel de plek om plasticvrije verzorgingsproducten te gaan gebruiken. Het is namelijk onnodig om verzorgingsproducten in plastic te verpakken. Want verzorgingsmiddelen functioneren prima zonder plastic verpakking. Een argument dat bij voedsel bijvoorbeeld niet altijd op gaat. Het produceren van voeding heeft grote impact. Door voeding te verpakken in (bio)plastic blijft het langer houdbaar (en eetbaar en verkoopbaar) waardoor je de impact vermindert. Kortom, duurzaamheid blijft complex. Wat niet complex is zijn de nadelen van plastic verpakkingen en dat ze onnodig (en vaak lelijk) zijn voor je badkamer!
Allesbehalve plastic fantastic. Wat zijn nu de nadelen van plastic verpakkingen?
Milieu en ecosystemen: uitstervende dieren
Plastic verpakkingen kunnen jaren tot zelfs eeuwen overleven in het milieu en vervuilen de aarde, het water en de lucht. Het is raar, maar wel waar: veel plastic verpakkingen eindigen in oceanen. Ecosystemen worden daardoor verstoord.
Gezondheidseffecten: vruchtbaarheid
Sommige plastic verpakkingen bevatten schadelijke stoffen die de gezondheid kunnen aantasten. Bisphenol A (BPA) is bijvoorbeeld een chemische stof die in veel plastic verpakkingen wordt gevonden en wordt gelinkt aan problemen met de voortplanting, de hormonen en het immuunsysteem. Toxicoloog Majorie van Duursen heeft onderzoek gedaan bij vrouwen in Zweden en Estland en ontdekte dat vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden meer hormoonverstorende chemicaliën uit bijvoorbeeld plastics en cosmetica rondom de eicellen hebben. Een groot maatschappelijk probleem dus.
Afvalprobleem: complexe scheiding
In Nederland is per gemeente geregeld hoe we met afval scheiden om gaan. Een goed afvalbeheersysteem is onontbeerlijk. Maar hoe complexer, hoe meer geld dat ook kost. En hier kunnen we het goed ‘geregeld’ hebben plastic in landfills en grondwater en de zee heeft ook een negatief effect.
Kost heel veel geld: goedkoop is duurkoop.
We weten het allemaal. Het is soms allemaal te goedkoop om waar te zijn. Dat stemmetje klopt. Overheden (die keuzes maken waar ons belastinggeld heen gaat) en consumenten moeten veel geld en tijd investeren om plastic verpakkingen netjes weg te gooien en te verwerken. Bedrijven kiezen juist voor het verpakken van hun product in plastic omdat plastic goedkoop is. En gek genoeg is het voor jou het duurste. Met verzorgingsproducten die niet verpakt zijn in plastic doe je drie keer zo lang.
Tijd: plastic verpakkingen zijn gedoe
Je product is er! Helemaal blij ben je. Maar dat gepiel om dat plastic er vanaf te krijgen. Om sluiting eraf te halen, om de lege fles weg te gooien. Onnodig gebruik: Veel plastic verpakkingen worden slechts één keer gebruikt en dan weggegooid. Er zijn vaak alternatieven beschikbaar, zoals herbruikbare containers en verpakkingen die beter zijn voor het milieu.
Handig al die nadelen, maar er moet toch een voordeel zijn aan dat plastic?
Jazeker, soms zijn schoonmaakmiddelen chemisch. Het is dan heel fijn dat ze veilig zijn verpakt in plastic om je te beschermen. Overigens werd dat vroeger in glas verpakt. En zijn er schoonmaakmiddelen die gewoon schoonmaken zonder chemicaliën. Kijk hier maar eens.
Kortom, plastic verpakkingen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en de planeet. Gelukkig zijn er alternatieven!
Met welke producten maak ik mijn badkamer plasticvrij?
- Shampoobars
- Bodylotion bars
- Deodorant
- Body bars
- Tandpastatabs
- Herbruikbare wattenschijfjes
- Bamboe wattenstaafjes
Lees meer:
Toxicoloog Majorie van Duursen: ‘Stoffen in shampoo en cosmetica leiden tot minder succesvolle zwangerschappen’. De resultaten van het onderzoek verschenen in vakblad Environmental Research.