Gekleurde was, witte was of groene was? 5 manieren om duurzamer te wassen

Gekleurde was, witte was of groene was? 5 manieren om duurzamer te wassen

Gekleurde was, witte was of groene was? 5 manieren om duurzamer te wassen

Als je de was doet, is schoon natuurlijk je doel. En natuurlijk schoon ook? Als het aan ons ligt wel! Want natuurlijke wasmiddelen zijn beter voor jezelf en beter voor het milieu. In dit blog leggen we uit waarom traditioneel wassen slecht is voor mens en milieu, én geven we eenvoudige tips om het beter te doen!

Een kind kan de was doen

Veel wasmiddelen op de markt bevatten chemische en toxische ingrediënten. Soms gemaakt van fossiele grondstoffen. Deze wasmiddelen zijn vaak erg goed in het schoonmaken van je was, maar je kleren slijten er ook sneller van. Bovendien zijn de ingrediënten vaak ongezond voor je huidhaar en voor het milieu.


Het kan anders!

1. Schaf een energiezuinige wasmachine aan

De grootste impact kunnen we maken met het apparaat waar we mee wassen. Dat zit em in energie- en waterverbruik. Koop een machine met het groenste Energielabel. Goed om te weten is dat je alleen groen was als je wast met de eco-knop. Let daarnaast op stroomverbruik per 100 wasbeurten. Je kan daarmee goed modellen vergelijken. Tot slot, de grootte van je wastrommel. Hoe groter de trommel hoe groter je gezin etc.

2. Kies voor natuurlijk en diervrij wasmiddel

Het gros van de Nederlanders wast al voornamelijk op 30 graden. Dat bespaart energie en houdt je kleren langer mooi. Ook je wasmiddel kan bijdragen aan besparing van kleding, milieu en dieren. Dieren? Ja, dieren. Want in veel wasmiddelen wordt gebruikgemaakt van dierlijk vet.

Daarnaast zijn de wasmiddelen van The Bo Collective vrij van toxische stoffen die slecht zijn voor het milieu en voor je huid.

3. Kies voor juiste hoeveelheid wasmiddel

Ken je onze wasstrips al? Superlicht in vervoer, vriendelijk voor het milieu én vriendelijk voor je portemonnee. Je gebruikt daarmee nooit meer dan je nodig hebt. Want vaak gebruiken we teveel wasmiddel. Onnodig om je was schoon te krijgen en voor je portemonnee. En de juiste hoeveelheid is altijd voor een volle trommel. Zorg dus ook voor een volle trommel.

4. Kies voor minder vaak wassen

Je bent minder vies dan je denkt. Met uitzondering van je sokken, panty, boxer, stringetje, onderbroek, hipster of snuggy uiteraard. Minder wassen is echt beter voor het milieu, maar ook voor je kleding. Je kleding blijft mooier. En koop ook kleding van natuurlijke stoffen. In synthetische kleding zit plastic. Microplastic. Die was je er dus iedere keer uit en zo komen dus microplastics in ons leidingwater. Kind kan dus de was doen om met wat je koopt en wast je snel al duurzamer kan zijn. Op de Greenlist zie je een mooi voorbeeld hoeveel microvezels er in je filter terecht kunnen komen en hoe dat eruit ziet.

5. Kies voor wassen op 30 graden

Hoe heter je wast, hoe meer energie je gebruikt. Wasmachines en wasmiddel is zo goed dat je niet meer heet hoeft te wassen. Soms een wasje op 60 graden is handig bij vaatwasdoekjes, luiers en ondergoed. Ook zorg je dat daarmee de resten met bacteriën en schimmels meegenomen worden. Witte lakens kan je ook een keer met scheutje schoonmaakazijn even op de 60 graden wassen. Daarmee ontkalk je de boel ook even. Een wasmachine schoonhouden is ook duurzaam.
Maar voor je eigen mooie kleding is wassen dus niet nodig. Het milieu schaadt is een wasje op 90 graden 5,8 keer zo duur.


Oudere nieuwsberichten Nieuwere nieuwsberichten