Kleding fris en schoon houden.

Kleding fris en schoon houden.

Laten we onze waskracht frisser inzetten. Daarmee vervuilen we de aarde minder en blijft je kleding langer fris en schoon.  Alleen hoe zet je jouw waskracht schoner in en blijf je zelf ook fris? Onder andere door je bovenkleding minder te wassen. En je kunt nog veel meer doen of eigenlijk veel minder doen waardoor je garderobe mooi blijft. 

Goed voor je kleding zorgen is 

  1. beter voor een mooie garderobe
  2. beter voor je portemonnee
  3. beter voor milieu
  4. beter voor je eten (ja heus!)

Beter wassen 

  • Kouder wassen

Wassen zorgt voor de grootste CO2-uitstoot van een kledingstuk. Nog meer dan het productieproces (en dat is al schrikbarend veel). 90% van de energie die een wasmachine verbruikt is voor energie.

Was op 30 graden of minder. Met een energiezuinige nieuwe wasmachine wordt je was goed schoon.

Was 1 à 2 keer per maand op 60 graden of meer (je vaatdoekjes, ondergoed, kussenslopen) met azijn. We gebruiken te veel wasmiddel (met wasstrips altijd de juiste dosering) en die resten maken je machine kapot (zoals rubbers). Of de trommel gaat gaat stinken. Goed onderhoud is een besparing (en wel zo fris voor de was). 

  • Een volle trommel

Het volle pond betalen voor de helft? Je bent toch geen dief van je eigen portemonnee en het milieu? En het lijkt gemakzucht, maar het kost jou ook twee keer zoveel tijd. 

  • Dosering en type wasmiddel

Bij het wassen laten vezels van je kleding los. Iedere wasbeurt slijt je kleding dus. Met synthetische kleding is dit een extra groot probleem, want die vezels dragen bij aan de plastic soep in zee. Waspoeder heeft een korrel waardoor meer vezels loslaten. Met vloeibaar wasmiddel gebeurt dat minder, maar vaak gebruik je dan weer een te hoge dosering. Duurzaamheid is complex. Met wasstrips heb je wel altijd de juiste dosering. En deze wasstrips van Brauzz zijn vrij van (micro)plastic, vegan, makkelijk biologisch afbreekbaar, 100% recyclebaar, superlicht en een ruimtebespaarder.

  •  Een waszak voor microplastics

Per week wassen we een zak vol microplastics. Bij Planetcare lezen we dat die microvezels uiteindelijk via de voedselketen gewoon op ons bord belanden. 5 gram per week. Met een speciale filter in onze machine vang je het simpel op. Alternatief is de waszak van Guppy Friend. Hierin was je synthetische kleding en filter je de microplastics. The Bo Collective is de waszak op dit moment aan het testen. 

Luchten: knisperend verfrissend

  • Buiten hangen

Waarom denk jij dat marketeers al die luchtverfrissers ‘Lentefris’, ‘Morningair’ of ‘Sunrise’ noemen? Buiten hangen laat je kleding fris ruiken! Voor nop notabene! Hang je kleding aan een knaapje op je balkon of tuin. In de zon of in de miezer en met een windje erbij; binnen no-time ruikt weer lekker fris. 

  • In de douche

Geen handige plek buiten? In de douche hangen kan ook. Door het vocht ook minder kreukels. Dus minder strijk. 

Kleding van natuurlijke materialen

De kledingindustrie is vervuilend. De hele keten en het is helaas niet op te lossen door alleen een onderdeel te verbeteren. Wel informeren we je graag over waar je op kan letten voordat je een kledingstuk wast of koopt. Namelijk waar het van gemaakt is. Synthetische stoffen is één van de oorzaken voor veel microplastics. Het alternatief is overigens ook niet makkelijk te geven, want natuurlijke materialen zijn ook niet altijd duurzaam (of vegan). Toch kun je zeker wat doen!

  • Vermijd synthetische kleding en was fleece niet.
  • In synthetische kleding stink je sneller (plastic op je lijf kan ook niet ademen), het slijt sneller en bij iedere wasbeurt gaan er vezels rechtstreeks de plastic soep in. Check dus altijd je kledinglabel bij aanschaf (zie je ook of het ‘eerlijk’ geproduceerd wordt…). Synthetische stoffen zijn polyester, acryl en fleece. Natuurlijke materialen zijn bio-katoen, linnen, hennep, bamboe, lyocell (Tencel) en modal.

  • Draag hemdjes en t-shirts onder je kleding. Daar kan je zweet in opvangen, zodat je colbert, blouse of trui okselfris blijft (en gebruik bijvoorbeeld Nuud)
  • Was je jeans (bijna) niet. Het is het advies dat elke denim-ontwerper meegeeft; hoe minder je wast, hoe beter voor de pasvorm, het materiaal en het heuse jeanseffect. 
  • Koop minder of tweedehands en draag je kleding 3x langer dan voorheen. Waren alle merken maar zoals Patagonia. En heb je Vinted of The Next Closet al op je telefoon? 

  • Leestips

    Schoonmaak en onderhoud
    Geld besparen met wassen
    Slim wassen
    Zonder wassen schone kleding
    Kleding en warme truiendag
    Natuurlijke kledingstoffen
    De jeans die je niet mag wassen
    Hoe schaadt kleding het milieu?


    Oudere nieuwsberichten Nieuwere nieuwsberichten