Lentekriebels!

Lentekriebels!

Natuurlijk de frisse wind er door

De lentekriebels maken ons klaar voor het nieuwe seizoen.

We gaan weer naar buiten (zonder shawl, muts en handschoenen). Om meerdere redenen is daar ook de grote voorjaarsschoonmaak aan verbonden. En dus gaan we schrobben. Aan je huis of aan jezelf.

Schoonmaken met de natuur

Het ontstaan van de voorjaarsschoonmaak heeft een duidelijke oorsprong. Daar zijn de afgelopen decennia door patriarchaat en marketing andere redenen bij verzonnen, maar die ruimen we ook graag op. De oorsprong is namelijk niet de mens, maar de natuur. Oftewel een oud seizoen afsluiten en een nieuw seizoen fris beginnen. Eerlijk is eerlijk, hierbij een kleine marketingzin: dit is het moment om met plezier overstappen naar betere producten voor je huis en de planeet.

Hardnekkig vuil 

Hardnekkig vuil laat zich niet met azijn of allesreiniger wegvegen. Soms moet je even schrobben (uiteraard alleen op materiaal dat niet gaat krassen). Dat kan zijn voor je huid als een soort scrub of voor je huis waar aangekoekte resten plotseling in een vergeten pan te vinden zijn ;-). In de keuze waarmee je schuurt kun je ook duurzamer zijn. Sterker nog helemaal natuurlijk! 

Leuke gekleurde schuurspons; broeinest van bacteriën en microplastics 

In het schoonmaakvak in de supermarkt liggen ze per 10. Nog geen euro voor 10 stuks! Even bukken en je neemt er weer tien mee. In al die leuke kleuren. Ze zijn bijna volledig synthetisch (veelal viscose of rayon). Het is het goedkoopste schoonmaak attribuut en kost ons uiteindelijk heel veel. 

Microplastics

Iedere keer dat je ze gebruikt komen er kleine microplastic deeltjes vrij. Via je gootsteen komen deze in ons water terecht. Helaas kan het waterzuiveringssysteem dat niet allemaal verwerken en komt dit in onze zeeën terecht.  

Bron van bacteriën en ziekteverwekkers

Daarnaast is het ook nog eens een bron van bacteriën. In 2017 waarschuwde het Voedingscentrum voor deze ‘greenwashers’. Zelfs na het wassen blijven resistente bacteriën zitten waardoor allerlei ziekteverwekkers zo over je ‘schoongemaakte’ keukenblad je voedsel in lopen.

Welke natuurlijke schrobbers zijn er dan wel? 

  • De natuurspons

De echte natuurspons (waar al die synthetische sponzen een milieuonvriendelijke copy-cat van zijn) is een skelet van een dier (meercellige levensvorm) dat op de zeebodem leeft. De Grieken waren de eerste die er al mee gingen baden (of de ramen lappen). Na bewerking is de spons een zacht en fijn schoonmaakattribuut. Ook is een spons heel hygiënisch en ideaal voor mensen met een huidallergie. Alleen omdat het een dier is kun je er over twisten of het vegan is. Altijd safe ga dan voor de Luffa spons. Hieronder lees je meer over deze plant. 

  • Luffa 

Of ook wel loofah. Dit materiaal komt van de plant Luffa Aegyptica, de sponskomkommer plant. De spons is een duurzaam, biologisch afbreekbaar alternatief. De rijpe vrucht van de sponskomkommer wordt geschild en de zaadjes verwijderd. En is de ideale variant als schuurspons of spons voor je lijf. De spons wordt lekker zacht als je em vochtig maakt. Na gebruik goed uitspoelen en laten drogen. Het beste is in de zon. Ook kan hij in de wasmachine of uitgekookt worden. Na een paar weken gooi je de spons in de biobak. Gebruik je deze in de keuken? Let op! Hierbij geldt ook dat bacteriën vrij spel krijgen. Luffa schuurspons voor een schoon huis. 

  • Stipa Tenacissima of ook wel Esparto

Dit gras lijkt op helmgras en groeit in de binnenlanden van Spanje. Het wordt al eeuwen gebruikt als schuurspons. En nu wint het weer terrein. Met al een klein plukje heb je een perfecte biologisch afbreekbare schoonmaak vriend. De plant wordt handgeplukt en met respect voor het ecosysteem. Althans deze van Enjoy la Vida die je bij The Bo Collective koopt. 

  • Koperspons

Een stevige schuurspons die lang meegaat en wel voedselveilig is. Je maakt de spons nat en kunt daarmee al je pannen goed reinigen (nooit Teflon-pannen) zonder te krassen. De koperspons kan ook prima in de (af)wasmachine om te reinigen. Maar ook de zon doet wonderen. Je doet er ontzettend lang mee. En je hoeft niet bang te zijn voor bacteriën of schimmels. Ook is de koperspons volledig recyclebaar. En tot slot glimt ie ook zo fijn in je keuken. The Bo Collective biedt dit prachtige exemplaar aan. 

 

Meer lezen?

Wat zijn natuursponzen?


Oudere nieuwsberichten Nieuwere nieuwsberichten