Witte tanden, maar dan groen! Zo verduurzaam je jouw mondverzorging

Witte tanden, maar dan groen! Zo verduurzaam je jouw mondverzorging

Witte tanden, maar dan groen! Zo verduurzaam je jouw mondverzorging


Met een fris gebit kun je de wereld aan. Maar helaas kan onze wereld onze tandpasta’s en plastic tandenborstels niet aan. En die microplastics in je lijf zijn ook niet echt aantrekkelijk. Gelukkig is overstappen naar milieuvriendelijke poets alternatieven kinderlijk eenvoudig.

Waarom is mondverzorging zo belangrijk voor je gezondheid?

Tweemaal dagelijks poetsen we onze tanden. Vinden we heel normaal. Juist dat we wereldwijd tweemaal daags onze tanden poetsen draagt bij aan je gezondheid. Mondverzorging is belangrijk om gaatjes te voorkomen, je adem fris te houden en te zorgen dat bacteriën geen kans hebben voor infecties. Ons gebit is belangrijk voor onze gezondheid. Door het poetsen neemt de kans op longontsteking bijvoorbeeld af.

Plastic in tandpasta?

Poetsen is dus gezond. Maar in tandpasta zit vaak microplastics. Heeft jouw tandpasta glittertjes, een klein scrubje bijvoorbeeld of staat er op de ingrediëntenlijst polyethyleen? Je tanden blinken dan misschien goed op je selfie, maar ondertussen geef je microplastics de kans je lijf in te komen.

Schuimbekkende informatie

Tandpasta schuimt ook vaak heel lekker. Hierdoor heb je ook dat gevoel dat je lekker alle restjes aan het schrobben bent. Dat schuimen komt doordat er SLS (Sodium Lauryl (Laureth) Sulfaat) wordt toegevoegd. Een synthetische stof. Dat komt dus in jouw lijf en in ons water terecht. Smyle geeft aan dat het eigenlijk een marketingtruc is. Het is geweldig dat we rioolzuiveringsbedrijven hebben die technieken hebben om dit te zuiveren. We betalen dus dubbel voor de tandpasta. Een publieke voorziening ruimt dus de troep op voor een marketingtruuk.

1,5 miljard plastic tandpastatubes in de natuur

Onze tandpasta zit in een plastic tube. Dat was ooit een uitvinding waardoor juist meer mensen makkelijk toegang hadden tot tandpasta. Maar we betalen daar een prijs voor. In de tube blijft namelijk veel rest-tandpasta zitten. En wereldwijd komen jaarlijks van de 20 miljard die we gebruiken 1,5 miljard plastic tandpastatubes in het milieu. Denk maar aan de plastic soup. Plastic tandpastatubes die drijven in onze oceanen of in het watertje bij jou om de hoek en niet vergaan.

Wat dan wel? Tandpasta tabs en glazen potten

Soms is een oplossing dus kinderlijk eenvoudig. Het alternatief zijn tandpasta tabs in glazen potten. Een tabletje om je tanden mee te poetsen. Omdat we keuzes makkelijk willen maken, hebben we van drie innovatieve lokale leveranciers de tabs waarmee je plasticvrij fris kan poetsen. 

Zodat je altijd een goede keuze maakt. Je vindt ze hier. 


Allemaal:
Plasticvrij
Vegan en dierproefvrij
0% water
Natuurlijke ingrediënten
Handig bewaarpotje die je eindeloos kan aanvullen

Hoe werkt het?
Goed kauwen op één tabletje
Dan gaat het schuimen (met natuurlijke variant van SLS, namelijk met kokosolie)
Poetsen maar!

Waarom de plastic tandenborstel passé is

Voor tandpasta is dus een goed plasticvrij alternatief. Voor de tandenborstels is dat wat lastiger om het hetzelfde gezonde effect te hebben. Althans de productie van volledig plastic tandenborstels kan vervangen worden. Ook hierbij geldt dat de hoeveelheid tandenborstels die later in het milieu terechtkomt te groot is. Deze worden verbrand, belanden op een vuilstort waar ze uiteenvallen in microplastics, of komen in zee terecht. Bovendien zijn plastic tandenborstels gemaakt uit fossiele brandstoffen.

En qua esthetiek zijn die felgekleurde plastic staven nou ook niet het beste jongetje van de klas. De bamboeborstel is wél duurzaam (mits van verantwoord geproduceerde bamboe) en mooi voor het oog.

En de borstelhaartjes dan? Kunnen die ook duurzaam?

Jammer genoeg hebben we nog geen goedwerkend alternatief voor de haartjes op je tandenborstel. Die zijn gemaakt van nylon en zijn dus niet biologisch afbreekbaar. Wel zijn er veel verschillende soorten nylon die in tandenborstelhaartjes worden gebruikt.

De bamboe tandenborstels van Bamboovement gebruiken bijvoorbeeld nylon uit castorolie (van de castorplant of wonderboom) in plaats van nylon uit aardolie. Een stuk beter, maar nog niet perfect. Wij houden de ontwikkelingen in borstelland nauw in de gaten!

Dus, vanaf nu heb je een wit gebit, maar dan groen!

Leestips:

Mirjam Hart interviewt de tandarts over duurzame tandpasta


Oudere nieuwsberichten Nieuwere nieuwsberichten