5x Waarom alleen natuurlijk schoon écht schoon is

5x Waarom alleen natuurlijk schoon écht schoon is

Best tegenstrijdig toch? Dat we ons huis schoonmaken, maar daarmee onze planeet vervuilen. Of beter gezegd: we maken ons eigen huis schoon, maar ons collectieve huis vies. En best gek toch? Dat we ons huis volsmeren en -spuiten met chemicaliën? 

Chemisch schoon is niet écht schoon vinden wij. Natuurlijk schoon is zowel vanuit ons milieu als vanuit onze echte gezondheid gezien de beste vorm van schoon. Dus, tijd om schoon schip te maken! 

1. Veelgebruikte ingrediënten zijn slecht voor je gezondheid en je spullen

De meeste schoonmaakmiddelen bevatten (overwegend) synthetische ingrediënten. Deze kunnen giftig, chemisch en bijtend zijn, en daarmee schade toebrengen aan je huid en aan je spullen. En aan de planeet natuurlijk. 

2. Aardolie is vervuilend, maar plantaardige olie kan dat ook zijn

Veel ‘wasactieve’ stoffen zijn gemaakt uit aardolie. Een fossiele brandstof. Het opgebruiken van fossiele brandstoffen draagt bij aan het broeikaseffect. Dat is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk. Toch kunnen we niet concluderen dat schoonmaakmiddelen uit plantaardige ingrediënten per definitie beter zijn. 

Het verbouwen van kokosolie of palmolie zorgt ook voor milieubelasting. Omdat er bijvoorbeeld wouden voor gekapt worden en omdat er bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt wordt. Gelukkig bestaat The Bo Collective, om het kaf van het koren te scheiden.

3. Plastic doet pijn aan de ogen

Hoewel schoonmaakmiddelen van chloor letterlijk pijn doen aan de ogen, doet plastic figuurlijk pijn aan de ogen. Badkamers en keukenkastjes vol giga plastic flessen zien er nou niet echt mooi of gezellig. 

Plastic flessen nemen vaak meer ruimte in dan plasticvrije alternatieven, zien er mooier uit en leggen minder druk op ons milieu. Helemaal plasticvrij is ons assortiment nog niet. Maar gerecycled en herbruikbaar zijn onze plastic producten wel. Ondertussen blijven we op zoek naar betere oplossingen. 

4. Water besparen en minder gewicht vervoeren

Het beste schoonmaakmiddel is een combinatie van zeep en water. Dat laatste ingrediënt komt gewoon uit de kraan. Dat hoef je niet voorgemengd in grote verpakkingen in de supermarkt te kopen. Liever niet zelfs, want die verpakkingen zijn vervuilend en het onnodige transport van het gewicht aan water ook. En leuk voor je spieren is dat gesjouw ook niet. 

Gelukkig kun je zelf thuis geconcentreerd zeep met water aanlengen. Ons assortiment biedt merken die hervulbare en geconcentreerde schoonmaakmiddelen in pods aanbieden. Een kind kan de was doen! 

5. Een schoon lichaam behoeft schone ingrediënten

Niet alleen je huishouding knapt op van natuurlijke schoonmaakmiddelen, ook je hormoonhuishouding. Steeds meer onderzoek toont aan dat chemicaliën invloed hebben op je gezondheid en je hormoonspiegel. Bovendien zijn er microplastics tot diep in het menselijk lichaam gevonden. 

Met het assortiment van The Bo Collective maak je hier korte metten mee!  

Waarom natuurlijk schoon écht schoon is

    Nieuwere nieuwsberichten