We durven te wedden dat iedereen -zittend op de wc- weleens heeft gedacht waarom jouw drol of plasje met drinkwater doorgespoeld moet worden. Hoe is dat gekomen? Kan dat anders? Want hoe meer chemicaliën we door het toilet spoelen, hoe schadelijker voor het milieu. En wat dacht je van de bijkomende druk en kosten om ons drinkwater veilig te houden? We leggen je graag uit hoe drinkwater onze wc's is ingeslopen én wat je zelf kan doen om die chemische zooi een poepie te laten ruiken!
Het ontstaan van het Water Closet begon in Engeland
Zonder poep en plas geen leven. In de oudheid waren er dus ook al toiletten. Gat in de grond en je ontlasting gewoon verbranden of begraven. Technieken die in grote delen van de wereld nog gedaan worden. Niet hygiënisch, want poep en plas zijn bronnen vol bacteriën. De reden voor leverancier The Good Roll om van de opbrengst van duurzame wc-rollen een deel te doneren voor toiletten in Ghana.
Het waren de Engelsen die in de late 16e eeuw een waterreservoir bedachten om ontlasting weg te spoelen. De "Valois Royal Flush" toilet. Klinkt fancy zoals het kaartenspel. En werkte ook fancy, want in de 18e eeuw werd ie al royaal gebruikt. De ontstoppingen bleven wel. We vermoeden dat de Engelse loodgieter Alexander Cumming dit probleem tijdens een wc-bezoekje ook overdacht. Hij zei ‘toedeloo’ en voegt de U-vormige buis toe. Rioollucht wordt zo geblokkeerd en door het vacuüm wordt onze ontlasting weggespoeld. In de 19e eeuw werd het idee om drinkwater te gebruiken geïntroduceerd. We blijven nog even zoeken waar dit vandaan kwam. Wie het weet mag het zeggen!
Fast flush forward naar 2023. Een hoop innovaties op het gebied van toiletten verder, maar het doorspoelen met drinkwater is altijd een centraal onderdeel gebleven. De redenen zijn dat twee waterleidingen veel geld kost én proeven daarmee ook niet geslaagd zijn. Vewin, het drinkwaterbedrijf van Nederland, legt aan RTL Nieuws uit hoe het zit.
Wat betekent doorspoelen met drinkwater voor de samenleving?
Het doorspoelen van ons toilet met drinkwater heeft een aanzienlijke prijs voor de samenleving. Op het gebied van milieu, financieel en (onnodig) energieverbruik.
Impact op het milieu
Het doorspoelen van ons toilet met drinkwater legt druk op het behouden van schoon water. Een vraag waar Nederlanders niet dagelijks mee op staan, maar steeds vaker wel gesteld wordt. Denk maar eens aan de nieuwskoppen als de droogte aanhoudt in Nederland en de gevolgen voor het oppervlaktewater. Die krantenkoppen kenden we alleen vanuit andere delen uit de wereld waar water schaars is. Naast waterschaarste kan het gebruik van chemicaliën in het zuiveringsproces leiden tot vervuiling van water en afvalwater dat in de natuur wordt geloosd heeft schadelijke effecten op het milieu. Een dubbele belasting dus van het beschikbaar en veilig houden van drinkwater en het oppervlaktewater waar dieren en planten van en in leven (en hoe wij aan ons voedsel komen).
Energie
Het kost veel energie om drinkwater te zuiveren en te transporteren naar onze huizen. En energie betekent gebruik van fossiele brandstoffen. Het zuiveringsproces vereist grote hoeveelheden energie en chemicaliën, en het transport van water via leidingen en reservoirs is ook een energie-intensief proces. Dit alles draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en verhoogt de CO2-voetafdruk van onze samenleving. Per persoon spoelen we 30 liter water door de plee per dag.
Rioolsysteem
Transport van afvalwater via het rioolsysteem naar de zuiveringsinstallaties is duur en vereist ook veel energie. Bovendien zijn de kosten van het onderhouden en repareren van het rioolsysteem hoog. Wij, dus ook jij, betaalt al deze kosten via belastingen en andere heffingen. En de bedrijven van die chemische -onnodige- schoonmaakmiddelen verdient dus aan die vervuiling, maar hoeft niet te betalen voor het opruimen. Je zou kunnen zeggen dat je dus dubbel betaalt.
Je kunt een hoop zelf doen!
De wc aansluiten op een ander waternet is best lastig. En alternatieven zoals composttoiletten en urinoirs zonder spoelsysteem zijn niet voor alle situaties geschikt.
Toch kan je zelf veel doen. Namelijk bewust zijn van wat je doortrekt. Klinkt simpel niet waar?
The Bo-schap die je met plezier wilt doen
Je wc is voor je poep en plas (en soms braaksel).
Maak gebruik van de spaarknop (die kleine knop op de wc).
Leg een baksteen in je stortbak (wie kent de truuk niet uit de jaren '80) en bespaar water.
Gebruik alleen chloorvrij wc-papier. Vind jouw rollen van The Good Roll.
Maak je wc schoon met duurzamere producten. Geen chloor maar chlorofyl (een klein woordgrapje voor de biologen), oftewel: geen chemische schoonmaakmiddelen, maar natuurlijke. Klein stapje vooruit met producten van Marcels' Greensoap of een stapje - geheel plasticvrij - met Brauzz.
The Bo Collective biedt alle alternatieven aan om duurzamere producten gebruiken voor hygiënisch en duurzaam gebruik.
The Bo-schap die je gewoon niet meer moet doen
Alleen een beetje bewust zijn helpt al een stap verder. En onderstaande dingen gewoon niet doen. Scheelt een boel!
Medicijnen | Spoel geen ongebruikte medicijnen door het toilet. Medicijnen vergiftigen het water. En dus het leven in het water. Helemaal voorkomen van medicijnen kan niet, omdat we medicijnen nodig hebben en die zitten ook in onze urine. Maar het probleem van medicijnen in ons oppervlaktewater zal alleen maar toenemen. Kleine stap, toch een groot verschil. |
Huishoudelijke chemicaliën |
Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen voor het toilet. Zo weet je zeker dat je geen chemische middelen door het toilet spoelt. Hier vind je onze collectie. En natuurlijk spoel je geen verfstopper, terpentine of verfresten door de toilet. En stop met CHLOOR! |
Menstruatieproducten en vochtige doekjes | Iedere vrouw herkent het wel dat je op het toilet zit en er is geen vuilnisbakje. Doe het niet. Maandverband, tampons en zelfs cups worden te vaak door de wc gespoeld. Zorgt voor ontstoppingen, maar ook voor verspreiding van microplastics. |
Microplastics | Toiletblokken van plastic, vochtige doekjes en scrub om je toilet mee te reinigen. Allemaal sluipers die het water en alles wat daar leeft binnendringt. Ook ons lijf. Per week eten we echt een creditcard aan plastic. |
Duurzamere keuzes
We helpen je met keuzes maken. Ook voor de wc. En ze ruiken toch echt lekker allemaal! Die toilet verdient toch ook alleen maar puur natuur.
Toiletrollen, toiletreinigers, toiletblokken, handzeep en toiletreiniger-tabletten.
Meer lezen?
Medicijnresten in drinkwater
Toilet doorspoelen met gebruikt douchewater
Hoe zit dat eigenlijk met de belasting en wie doet wat?
Zonder shit overstappen naar een natuurlijke boodschap
Leonie Sanders over een duurzame wc op TheGreenlist.nl