Wat zijn microplastics? Waarom moet ik dat weten?

Ontdek de impact van microplastics op het milieu en de gezondheid. Unsplash soren funk

Wie een beetje oplet op macroniveau, hoort steeds meer over microplastics. Wat we niet zien, bestaat vaak niet.

Microplastics zijn kleine stukjes plastic tussen de 0.05-5mm. Ze zijn afkomstig van verschillende bronnen, zoals cosmetica, textiel en industrieel afval. En autobanden! We leren steeds meer over microplastics, het nadelige effect op het milieu en de menselijke gezondheid. Maar wat zijn microplastics, waar komen ze vandaan, hoe beïnvloeden ze het milieu en de menselijke gezondheid en wat we kunnen doen om de verspreiding van microplastics te verminderen. We hebben het voor je uitgezocht!

Wat zijn microplastics? Waarom zijn ze een probleem?

Microplastics zijn kleine plasticdeeltjes die eigenlijk van plastic producten zijn ‘gesleten’ en in de lucht, bodem, water kunnen worden aangetroffen. Meer dan 130 miljoen kilo microplastics zijn te vinden in onze bermen, akkers en stortplaatsen geeft TNO aan. En in verzorgingsproducten worden ze vaak toegevoegd. Een ook in schoonmaakartikelen. Ze zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn en in de voedselketen terecht kunnen komen. En je scrubt ze in je huid.

 

Waar komen microplastics vandaan in verzorgings- en schoonmaakproducten?

Plastic is goedkoop. Microplastics worden toegevoegd aan producten zoals gezichtsscrubs, tandpasta, shampoo en schoonmaakmiddelen als schuurmiddel of vulmiddel.
Lees de zin nog maar eens goed. Het is goedkoop en wij en de natuur betalen de rekening.

Aan producten die ons lijf of huis schoon moeten maken worden dus vervuilers toegevoegd. Plastic. Jij en je kind poetsen met plastic en slikken dus plastic in. Exfoliëren met je dure scrubcrème doe je dus door plastic in je poriën te wrijven. Je keukenblad maak je schoon terwijl je etensresten weg schuurt met miniscule stukjes plastic die daar wel achterblijven.

 

Wat zijn de gevolgen van microplastics voor het milieu?

Microplastics komen in de oceanen en de voedselketen terecht en kunnen schade toebrengen aan dieren en ecosystemen. En vervolgens kan het ook de gezondheid van mensen en dieren schaden. Doordat we microplastics via voedsel (vis, algen, schelpdieren) of drinkwater binnenkrijgen. Er wordt nog heel veel onderzoek gedaan naar wat die schade is. Los daarvan is het gewoon niet nodig. The Bo Collective laat zien dat plastics in producten en verpakkingen overbodig zijn.

 

Wat wordt er gedaan om het gebruik van microplastics in verzorgingsproducten te stoppen?

Te weinig door de grote producenten en leveranciers van cosmetica en verzorging. 9 op de 10 producten heeft plastic in zich! Dat de Europese Unie een verbod wil op microplastics in cosmetica en verzorgingsproducten is goed nieuws. Dat vindt de Nederlandse Cosmetica Vereniging ook. Want microplastics zijn onnodig in verzorgingsproducten. Immers laten alle brands bij The Bo Collective dat zien! Dat het dus 12 jaar nog zou moeten duren is dus te traag en beperkt. En dat geeft de Plastic Soup Foundation ook aan.

 

Wat kun je zelf doen?

  • Het begint met bewust worden. Doe je al. Want je leest deze blog. Van The Bo Collective. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van de impact van microplastics, omdat ze een aanzienlijk probleem vormen voor de gezondheid van onze planeet en de toekomst van onze samenleving.
  • Installeer de app ‘Beat the Microbead’ en koop de juiste producten. Met de app ‘Beat the Microbead’ scan je producten die je wilt kopen. En voila; je weet direct of er microplastics in zitten. Mocht het product niet bekend zijn, dan voeg je het direct toe aan de lijst voor anderen. En natuurlijk om The Plastic Soup Foundation te supporten. Want hoe meer kennis, hoe beter de vragen aan leveranciers gesteld kunnen worden. En ook aandeelhouders op de hoogte te stellen dat ze met plastic geld verdienen.
  • Lees er meer over. Kijk niet alleen wat er niet in zit, maar ook naar wat er wel in zit. Worden de juiste (dus duurzame) ingrediënten en materialen gebruikt? Vervangers van ingrediënten zoals natuurlijke scrubs (wat dacht je van strand van je favoriete strand) en biologisch afbreekbare verpakkingen. Het worden ook wel alternatieve ingrediënten genoemd. Maar de grap is natuurlijk dat de microplastics nooit een goed alternatief waren voor mens en planeet. Ze waren een goedkoop middel.
  • En tot slot buigen we de gevleugelde uitspraak van de toxische leverancier in deze richting: wij van The Bo Collective raden aan je verzorgingsproducten te kopen bij The Bo Collective. Zoals Naïf. En natuurlijk ons blijven tippen over de beste producten en wat beter kan bij huidige leveranciers. Zo maken we het beter.

Lees meer:

Hoe komt plastic op ons bord terecht?
EU-verbod microplastics in cosmetica
Verwachte EU-wetgeving pakt microplastics daadkrachtig aan (cosmetica branchevereniging)
Beat The Microbead
Het kan anders, maar toch nog 12 jaar microplastics in Europa
Nog jaren plastics in cosmetica
Chemicaliën plastic maken ons dik
Microplastic apps kunnen je dit niet vertellen (cosmetica branchevereniging)
Plastic het geheime schoonheid ingrediënt
Opiniestuk The Guardian ‘Plastic is al in ons bloed’


Oudere nieuwsberichten Nieuwere nieuwsberichten