Over The Bo Collective

Onze missie

Schoon zonder schade!  

Onze missie is een planeet zonder klimaatverandering, plastic vervuiling, uitstervende diersoorten, mensenrechtenschendingen en dierenleed. En wereldvrede. Maar dat is misschien nét te hoog gegrepen. Dus we beginnen klein. Met onze eigen en jouw badkamer en keuken.

Samen met onze community, ontwikkelen we een zo duurzaam mogelijk aanbod. Zodat we kunnen zepen zonder het milieu om zeep te helpen. 

De geboorte van The Bo Collective

De plastic badkamer

Een badkamer vol plastic flessen. Een gootsteenkastje vol chemicaliën. Liters wasmiddel – grotendeels bestaande uit water – die over de hele wereld richting onze wasmachine worden verscheept. Microplastics in ons waswater en in onze crèmes. 

Wij hebben er schoon genoeg van. En Moeder Natuur ook. Dus gingen wij op zoek naar verzorging zonder zooi. En die vonden we!

Een schone kans

Want er zijn steeds meer innovatieve merken die hun kans schoon zien en plasticvrije, ecologische, lokale, veganistische, diervriendelijke, fossielvrije alternatieven voor onze schoonmaak- en verzorgingsmiddelen aanbieden.

Eerlijk is (h)eerlijk

Producten met een eerlijk verhaal en een eerlijke prijs. Producten die er vaak ook nog eens mooier uitzien dan de traditionele versies. En die gemaakt zijn door ondernemers die écht het beste met de wereld voorhebben. Niet alleen met hun eigen portemonnee of die van hun aandeelhouders. 

Omdat wij al het uitzoekwerk al hebben gedaan hoef jij het niet meer te doen! Door via The Bo Collective te winkelen, weet je zeker dat je een duurzame keuze maakt. 

Zodat je vanaf nu kunt kiezen voor een schoon huis, een schone huid én een schone planeet.

Over The Bo Collective

The Bo Collective is een webwinkel voor duurzame schoonmaakproducten en persoonlijke verzorgingsproducten van innovatieve leveranciers. 

We zijn er voor de consument die het beste wil kiezen voor zichzelf én voor de planeet. Wat ‘het beste’ is, bepalen wij samen met onze Board of Change en klanten: the Collective. 

The Bo Collective is opgericht door Lydia en Patrick. Lydia had een idee. Dat besprak ze met Patrick. Want Patrick en Lydia kennen elkaar heel goed. Samen stonden ze aan de wieg van de Because I am a Girl-campagne van Plan International. Voor gelijke rechten voor meiden wereldwijd. Zij is een communicatieprofessional met netwerk, hij een financial met structuur en samen complementair, positief, gedreven en plezier. Na Plan werkten ze allebei bij uiteenlopende bedrijven. Ze bleven in contact. Hadden gesprekken over beter doen, over wat welvaart ons nu bracht. Over de kracht van een positieve boodschap. Wat hun drijft. Je vindt het in het logboek. Dus terug naar het idee. Bij jezelf beginnen om de wereld beter te maken. In je eigen huis.  Alleen waar vind je nu overzichtelijk duurzame schoonmaak-en verzorgingsproducten die je kan proberen. Met plezier en zonder schuldgevoel, Patrick hielp Lydia haar idee concreet te maken en met de eerste stappen, stapte Patrick er zo maar weer in. Met een hoop ervaringen bij vele bedrijven en organisaties verder komt met The Bo Collective hun kracht weer samen. Together we care

Lydia en Patrick willen het narratief rondom de betekenis van ‘schoon’ veranderen: een huis of huid schoongemaakt met chemicaliën is niet écht schoon toch?

Wij werken eraan om onze missie en economische doelstellingen juridisch te scheiden. Zo kunnen eventuele toekomstige aandeelhouders en investeerders onze missie nooit voor eigen belang aanpassen. Dat betekent niet dat wij geen economische doelstellingen hebben. Want om Nederland van duurzame verzorgingsproducten te kunnen blijven voorzien, zullen we toch een normaal inkomen voor onszelf moeten veiligstellen.

Onze beloftes

Wassen zonder greenwashing

Wij beloven ieder product in ons assortiment grondig onder de loep te nemen. We beloven ons assortiment continu te updaten. Nieuwe duurzame merken worden toegevoegd. Greenwashers of zij die verkopen aan de bedrijven die wel willen maar zich toch in de tang laten houden door de aandeelhouder verdwijnen weer. 

Wij letten op plasticvrij, ecologisch, niet-toxisch, lokaal, veganistisch, diervriendelijk en fossielvrij. Er bestaan geen producten die aan alle voorwaarden voldoen, maar er zijn zat producten die hard op weg zijn.

Geen mens is perfect

We beloven niet foutloos te werken. Want we zijn mensen. En wij leren zelf ook nog iedere dag bij. Zo komt het weleens voor dat we een product opnemen in ons assortiment dat een maand later alweer verdwijnt. Omdat onze klanten – the Collective – ons bijvoorbeeld op tekortkomingen wijzen die wij over het hoofd hadden gezien. 

Geen merk is perfect

Net zoals wij mensen fouten maken, maken onze leveranciers ook fouten. Rome is niet in één dag gebouwd. En Tony’s is bijvoorbeeld na decennia strijden nog steeds niet slaafvrij. Is een merk niet perfect, maar werkt het wel hard aan verbetering? Dan staan wij aan de zijlijn te juichen en zullen wij ze niet zomaar uit de selectie knikkeren. 

Het collectief ziet meer dan het individu

We beloven met the Collective te blijven samenwerken, om ten alle tijden het best mogelijke assortiment aan te bieden. We beloven te blijven leren van onze fouten én onze geleerde lessen te delen. In dit logboek houden we bij welke inzichten we van the Collective hebben ontvangen en hoe we hiermee zijn omgegaan. 

Minder water

Minder water

Schoonmaakproducten bestaan vaak grotendeels uit water. Zo zonde! Want water verslepen kost brandstof en verpakkingsmateriaal. Terwijl het meest duurzame water gewoon thuis uit je kraan komt. Daarom kiezen we bijvoorbeeld voor geconcentreerde zeep dat je thuis met water mengt om schoonmaakmiddel te maken. Aanlenglimonade voor je huis dus!

Ecologisch

Ecologisch

Ecologisch betekent: geproduceerd met het belang van milieu, mens, dier, bodem, water en lucht vooropgesteld. Dat lukt nog niet altijd. Maar ‘natuurlijk’ wel: volledig bestaande uit plantaardige ingrediënten, zonder chemicaliën en microplastics. Wij werken met merken die naast natuurlijke ingrediënten streven ook ecologische ingrediënten te gebruiken. 

Gerecycled én recyclebaar

Gerecycled en Recyclebaar

Hoe minder verpakkingsmateriaal, hoe beter. Dat kan bijvoorbeeld bij soap bars. Is er toch verpakking nodig, dan prioriteren we gerecycled materiaal. Zoals gerecycled glas, karton, plastic en aluminium. 100% gerecycled is voor sommige van deze materialen nog niet mogelijk. Daarnaast moeten de materialen allemaal recyclebaar zijn. Dus geen multi-layer verpakkingen die in de verbrandingsoven terechtkomen. 

Zero-plastic producten en verpakkingen

Zero-plastic

Onze producten zijn allemaal micro-plasticvrij. En onze verpakkingen zijn al 90% plasticvrij. Binnen enkele jaren (op z’n allerlaatst in 2030) willen we dit naar 100% hebben gebracht. Is gezonder voor jezelf en de planeet en ziet er óók nog eens beter uit. 

Lokaal

Lokaal

Onze producten zijn zoveel mogelijk in Nederland – en anders in Europa –  gemaakt door kleine, onafhankelijke producenten (die geen onderdeel zijn van grote multinationals). Ook hun grondstoffen en halffabricaten zijn zoveel mogelijk lokaal. Transparantie over de productieketen waarderen wij enorm! 

Diervriendelijk

Diervriendelijk

Een no-brainer. Al onze producten zijn diervriendelijk: zonder uitbuiting of dierproeven. Dit betekent niet dat we nooit dierlijke materialen gebruiken. Sommige producten bevatten, wel bij hoge uitzondering, wol of bijenwas. We vermelden dit altijd. 

Veganistisch

Veganistisch

We werken zoveel mogelijk zonder dierlijke producten. Volledig plantaardig dus. Bij hoge uitzondering gebruiken onze producten wol of bijenwas en zijn dus niet veganistisch. 

CO2-vrij bezorgen

CO-2 vrij bezorgen

Wie houdt er nou niet van de fiets? Groen, snel, veilig en veel vriendelijker voor onze leefomgeving dan bestelbusjes. Daarom kiezen we voor de Fietskoerier. In 60% van Nederland bezorgen zij al met de fiets. In de toekomst wordt dat – onder andere met onze hulp – meer!